Sokatokat foglalkoztató kérdés, hogy a falusi CSOK (302/2023-as kormányrendelet) különbözetére van-e jogosultsága a családoknak, illetve visszafizetés utáni újra igénylésre van-e lehetőség. Valkó András hitelszakértő segít tisztázni a felmerülő kérdéseket.

Már nagyon sokat várták az új évet, amely sok családnak új állami támogatási lehetőségeket is hozott. A 2023 végén kiadott kormányrendelet 3§-nak 3. bekezdése szerint „…a korábban folyósított és az újabb igénylésig vissza nem fizetett támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.” Mit jelent ez pontosan a gyakorlatban?

A falusi CSOK tehát újra igényelhető és kérhetjük a különbözeti összeget is, amelynek a pontos szabályait 4+1 pontban összefoglalta Valkó András jelzáloghitel- és babaváróhitel specialista, a hitelesandras.hu hitelszakértő oldal alapítója:

„1. Ha a korábbi falusi CSOK-ot visszafizettük, akkor újra igényelhetjük a támogatást akár a 2024-től elérhető magasabb összeggel.

2. Amennyiben nem fizetjük vissza a támogatást, akkor a különbözeti összeget újra igényelhetjük, újabb lakáscélra, amelynek három feltétele van:

– Újabb felújítási/korszerűsítési munkálatra igényelhetjük csak a különbözeti részt.

– Ha van olyan vállalt gyermek, akire még nem teljesült a támogatás, akkor addig nem tudunk újra igényelni a támogatást, amíg nem születik meg a gyermek, vagy amíg vissza nem fizetjük a nem teljesült gyermek után járó CSOK-részt.

– A különbözeti összeg igénylésével meg kell várni, amíg a korábbi munkálatok befejeződnek (tehát nem lehet a korábbi munkálatok költségvetését megemelni és ahhoz igényelni a különbözetet, illetve újabb munkálatokat sem lehet vállalni, amíg nincs meg az eredeti munkálatok befejezése).

3. Arra is van lehetőség, hogy újabb falusi CSOK-os ingatlant vegyünk a különbözet igénylésével anélkül, hogy eladnánk a már meglévő CSOK-os ingatlanunkat, de ebben az esetben két kitételre kell figyelni:

– Az újabb ingatlanban kell teljesíteni a bentlakási kötelezettséget.

– A régebbi ingatlanról a falusi CSOK-ot akkor tudjuk átvinni, ha az újabb CSOK-os ingatlan vásárlás után 1 éven belül eladjuk a korábbi CSOK-os ingatlanunkat (természetesen, ha előbb adjuk el a régi ingatlant, akkor is át tudjuk vinni a falusi CSOK-ot).

4. A falusi CSOK mellé járó CSOK-hitelt csak akkor tudjuk újra megigényelni, ha még nem igényeltünk CSOK-hitelt, vagy a korábban igényelt CSOK-hitelt visszafizettük, kamattámogatással együtt.

+1.:  Az ÁFA-visszaigénylést továbbra is csak egy alkalommal lehet igénybe venni, tehát ha valaki egyszer visszakérte az adót, akkor nem lehet újra élni a lehetőséggel, még akkor sem, ha visszafizettük a korábban igénybe vett összeg.”