Egyre gyakrabban találkozhatunk a pénzügyi médiában és a közéletben is a ‘fogyasztóbarát’ kifejezéssel, mint: fogyasztóbarát lakáshitel, fogyasztóbarát személyi kölcsön, fogyasztóbarát lakásbiztosítás stb. Mitől lesz egy pénzügyi termék fogyasztóbarát? Mi a fogyasztóbarát termék lényege, célja, jellemzője? Cikkünkben a fogyasztóbarát lakáshitelt mutatjuk be a a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátorának anyagát felhasználva.

 

Miért jött létre a fogyasztóbarát lakáshitel? Mi a célja?

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel létrehozásával az MNB célja az volt, hogy minél szélesebb ügyfélkörben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba. Magyarul a jegybank célja nem volt más, minthogy a bonyolultból egyszerűt, az érthetetlenből érthetőt csinálni. Ha belegondolunk abba, hogy a hitelt felvevő ügyfelek általános pénzügyi művéltsége, tudása nagyon hiányos és kiváló ötlet az, ha egyszerűsítünk és érthetővé tesszük azt a hitelt, amit hosszú évekig, évtezedekig törleszteni fogunk.

Könnyű összehasonlíthatóság, állandó törlesztőrészletek

Ez a hiteltípus elősegíti, hogy a törlesztőrészletek hosszabb távon is állandóak maradjanak és a bankok ajánlatait egyszerűen össze lehessen hasonlítani. A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket a hitelezők otthonteremtési kamattámogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellett is kínálhatják a hitelintézetek.

Hogyan lehet egy hitel fogyasztóbarát?

Az egyes bankok úgy tudják megkapni a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel besorolást, ha azt a Magyar Nemzeti Bank átviszgálja és jóváhagyja. Tehát egy lakáshitel csak a szigorú MNB vizsgálatot övetően nyerheti el ezt a minősítést.

A fogyasztóbarát lakáshitel legfontosabb jellemzői

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igényelhető:

– Magyarország területén lévő, lakhatási célú ingatlan építésére, vásárlására, üdülő építésére és vásárlására, valamint lakóingatlan és üdülő korszerűsítésére, bővítésére és felújítására;

– lakáscélú kölcsön, vagy üdülő építésére, vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére, felújítására felvett kölcsön kiváltására;

– lakáscélú ingatlanokhoz tartozó garázs és tároló építésére, vásárlására;

– építési telek vásárlására;

– a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlására.

Mennyi a futamideje egy fogyasztóbarát lakáskölcsönnek?

A kölcsön futamideje maximum 30 év lehet. Amennyiben a hitelt igénylő Ügyfél a futamidő lejárata előtt betölti a 70. életévét, a bank adóstárs bevonását kérheti.

A kamatperiódus hossza – ami alatt a kölcsön törlesztőrészlete nem változik – 5, 10 vagy 15 év lehet, vagy a futamidő végéig fix kamat alkalmazható.

Kedvezőbb kamatozásű egy fogyasztóbarát lakáshitel?

A kamatfelár maximum 3,5 százalékpont lehet. Ez azt jelenti, hogy az ügyleti kamat a kamatbázis (referenciakamat) és a kamatfelár összegeként áll elő. Például, ha a referenciakamat értéke 1,0% és a kamatfelár 3,5 százalékpont, akkor a hitel ügyleti kamata 4,5% lesz.

A folyósításig milyen költségek lehetnek?

– tulajdoni lap díja,

– térképmásolat díja,

– jelzálogjogbejegyzési díj,

– értékbecslési díj,

– közjegyzői díj

– az állami kamattámogatott kölcsönöknél a támogatás igénybevételéhez jogszabályok által előírt, a hitelező által beszerezhető egyéb igazolások költsége.

A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 %-a, maximum 150 000 Ft lehet. Az előtörlesztési díj nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 %-a, bármely lakás-takarékpénztári megtakarításból pedig díjmentes.

Itt tudunk segíteni a fogyasztóbarát hitel felvételéhez.